Buffer vs korona - 1 - 0

Nå er vi over den verste kneika! Jeg er tilbake i jobb 100%, dagpengersøknaden min ble godkjent i slutten av april(nå har jeg heldigvis ikke bruk for vedtaket lenger!) og denne uken kom lønnskompensasjonen fra NAV inn på konto. Sett i etterkant har jeg altså kommet meg tålelig bra gjennom pandemien (og vi har holdt oss friske hele gjengen, som tross alt er det viktigste).


Men da jeg stod midt oppi det føltes det ikke akkurat som at dette skulle gå så bra… 19. mars stelte jeg meg i en kø hos NAV med det som skulle bli nesten 400.000 andre arbeidsledige. Jeg visste ikke hvor lenge jeg skulle være permittert, og jeg visste heller ikke når jeg kom til å få inn penger på konto neste gang. For meg som er så glad i å ha en følelse av kontroll var dette absolutt ikke en drømmesituasjon.


Men heldigvis hadde jeg penger i bakhånd; bufferkontoen min stod tilgjengelig i nettbanken. Dette var sikkerhetsnettet mitt og det som tross alt har reddet nattesøvnen min de tre siste månedene. Jeg klarer ikke anbefale å ha bufferkonto varmt nok! Fordi da jeg mistet jobben i mars så visste jeg at jeg kom til å klare å betale regningene mine i tre måneder fremover i tid. Jeg ville altså ha tre måneder på meg til å stabilisere den økonomiske situasjonen som ble kastet på meg. Og å vite at du har tre måneder på deg er en helt annen situasjon enn å ikke vite hvordan du skal klare betale en regning som forfaller om tre uker og samtidig ha råd til mat. Heldigvis varte denne krisen i bare tre måneder, og det betyr at jeg nå er tilbake til normalen.


Og det er derfor jeg vil at du skal spare opp en buffer. Det er fordi den redder deg når du minst forventer at du trenger den. Som for eksempel når en pandemi setter hele verden på pause over natta og du mister jobben i to-tre måneder. Ikke i min villeste fantasi hadde jeg klart å se for meg at det var på grunn av dette jeg måtte bruke bufferen min. Og det er nettopp derfor jeg er så uendelig glad for at jeg har en buffer. Virkeligheten overgikk fantasien.


Min buffer kjøpte meg nemlig tid. Min buffer ga meg trygghet. Min bufferkonto skapte forutsigbarhet. Alt dette i en periode av livet hvor jeg ikke hadde kontroll over hva som skjedde. Bufferkontoen fungerer rett og slett som en støtdemper, som en sykkelhjelm, som en forsikring og som et sikkerhetsbelte. Du kan også få tid, trygghet og forutsigbarhet, det finnes ingen argumenter for at du bør la være å spare opp en buffer.


I neste innlegg vil jeg fortelle mer om hvordan du kan spare en bufferkonto som gir deg samme trygghet og forutsigbarhet. Det var ikke gjort i en håndvending, og ofte møtte jeg hindre på veien som gjorde veien til bufferkontoen litt lenger enn jeg hadde forventet. Jeg håper du har blitt motivert til å bygge din egen støtdemper, slik at du tåler økonomiske kriser bedre. Jeg har hvert fall lært at den bufferkontoen er viktigere enn jeg selv faktisk trodde den skulle bli!


68 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Er du permittert?

Hvis du også er permittert, men ikke har så mye penger å leve på mens du venter på NAV skjønner jeg utrolig godt hvis du er bekymret for fremtiden. Å bli fratatt en inntekt man er sårt avhengig av at

Fem ting jeg gjorde da jeg ble permittert

Hva gjør man egentlig når man blir permittert? Her er min liste over de umiddelbare tingene jeg gjorde da jeg ble permittert: Endret skattekortet mitt. Siden jeg ble permittert litt over en uke før lø