Du bruker jo bilbelte, så hvorfor har du ikke en buffer?

Har du penger til overs hver måned etter at regningene dine er betalt og maten er i kjøleskapet, men du har ikke en bufferkonto? Bruker du penger på ting du i etterkant angrer på? Da er dette det du må gjøre for å bygge en buffer: du må gi avkall på gleder i dag (for eksempel kaffe latte, nye sko, ny bil eller trampoline til barna, eller hva annet du bruker lommepengene dine på) for trygghet i morgen. Det å velge bort gleder i dag, for trygghet i morgen er ikke noe som faller oss mennesker naturlig, selv om det virker veldig logisk og lett når man tenker at man vil gjøre det. Du tar på bilbelte selv om du ikke har planer om å krasje, ikke sant?Det er vanskelig å utsette gleder i dag, og hjernen din kommer til å jobbe mot deg når du står der med noe nytt og fint i hendene som du ønsker å bruke penger på. Det er dette som gjør gjennomføringen av økonomiske planer så vanskelig. Rekk opp en hånd de som kjenner seg igjen i å ha sagt til seg selv søndag kveld “i morgen skal jeg ikke bruker penger på kaffe!”(eller noe i den duren), men når mandag morgen kommer er det eneste du vil ha en glovarm kaffekopp for å få litt ekstra energi på jobben… Og vipps, der røk 40 kroner allikevel!


Hvorfor oppfører vi oss så rart? Det er jo stikk i strid med det vi egentlig ønsker?


Hjernen din har to systemer. System 1 jobber raskt, appellerer til følelsene dine og tar avgjørelser som “hva skal jeg ha på meg i dag?” eller “jeg har lyst på kaffe, jeg drar innom Baker Hansen på vei hjem”. Det er det systemet som jobber når du får spørsmålet “hva er fire + seks?” Raskt, uten så veldig mye tankevirksomhet, kommer hjernen din frem til “ti!”. System 1 er et automatisert system. For å si det sånn; det er dette systemet som gjør at du låser døren når du går hjemmefra og at du trekker ned i do.


System 2 derimot er et mer rasjonelt, logisk og reflekterende system. Dette systemet brukte du da du kjørte i rushtrafikk med manuelt gir for første gang, eller når du står ovenfor mattestykker som “24 ganger 62”(og du ikke får bruke kalkulator). System 2 arbeider langsommere, og krever mye mer konsentrasjon enn system 1. Men det er i system 2 gode avgjørelser og beslutninger ligger. Det er når du kobler på dette systemet at du begynner å oppføre deg i tråd med de egentlige ønskene dine!


Hvilket system tror du hjernen din kjører når du bestemmer deg for å kjøpe kaffen mandag morgen allikevel?


System 2 (den rasjonelle, logiske, reflekterende) har ingenting det skulle sagt når du står i kafeen og lukter nykvernet kaffe. Da tar nemlig den følelsesrike, raske, intuitive hjernen din over, og bestemmer “NÅ vil jeg ha kaffe”. Og da blir det kaffe! Derfor handler “utsette gleder i dag, for trygghet i morgen” egentlig om at du må bruke system 2 istedenfor system 1.


System 2 (som er det systemet du bruker når du sitter hjemme søndag kveld og tenker “jeg burde spare penger til bufferkonto!”) må altså også brukes når du er i butikkene, og ikke bare hjemme! Det er derfor sparebloggere tipser at du må begrunne kjøpene dine når du står i butikken, som for eksempel: “Gjør dette meg lykkelig?” “Vil dette kjøpet gi meg verdi senere?” “Gir dette meg glede om tre måneder?” Disse spørsmålene kobler rett og slett på System 2 - som er det systemet som sørger for at du handler i tråd med de økonomiske planene dine.


Så hva kan du gjøre nå som du har bestemt deg for å spare opp en bufferkonto?

Hvordan kan DU koble på system 2 i butikken? Litt av hemmeligheten er jo å være bevisst på at det som regel er system 1 som kjører når du står der. Klarer du da å vekke system 2 og bruke det istedenfor, er sjansen større for at du tar en bedre avgjørelse.


Hvordan tenker du at du kan vekke system 2 når du trenger det?


PS: For noen år tilbake printet jeg ut et bilde av Hallgeir Kvadsheim og teipet det til bankkortet mitt. Kan anbefales!
Hvis du vil lese mer om de to systemene i hjernen vil jeg varmt anbefale å lese boken “Tenke, fort og langsomt” av Daniel Kahneman. Den er ekstremt lærerik om hvordan vi mennesker fungerer - eller kanskje jeg skal si hvordan vi ikke fungerer?


89 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Buffer vs korona - 1 - 0

Nå er vi over den verste kneika! Jeg er tilbake i jobb 100%, dagpengersøknaden min ble godkjent i slutten av april(nå har jeg heldigvis ikke bruk for vedtaket lenger!) og denne uken kom lønnskompensas

Er du permittert?

Hvis du også er permittert, men ikke har så mye penger å leve på mens du venter på NAV skjønner jeg utrolig godt hvis du er bekymret for fremtiden. Å bli fratatt en inntekt man er sårt avhengig av at

Fem ting jeg gjorde da jeg ble permittert

Hva gjør man egentlig når man blir permittert? Her er min liste over de umiddelbare tingene jeg gjorde da jeg ble permittert: Endret skattekortet mitt. Siden jeg ble permittert litt over en uke før lø