Er du permittert?

Hvis du også er permittert, men ikke har så mye penger å leve på mens du venter på NAV skjønner jeg utrolig godt hvis du er bekymret for fremtiden. Å bli fratatt en inntekt man er sårt avhengig av at kommer på samme tid hver måned er alvorlig inngripende for mange, og hvis du ikke har noen sparepenger (og kanskje enda verre; at du har litt gjeld) så blir snøballen dessverre fort stor om man ikke forhindrer den i å begynne å rulle. Det skal lite til før du får store problemer. Hvis du tar grep med en gang kan du sørge for at det ikke går ordentlig gærent. Jeg lover deg, fremtidige deg kommer til å bli så takknemlig hvis du gjør jobben nå, istedenfor å utsette den. Her er fem tips for deg som er permittert, og som ikke har en buffer å leve på fremover.  1. Kutt i faste utgifter. Sett ned datapakken på mobilen din, hold deg til én strømmetjeneste (da har du den + NRK), avslutt Spotify (jeg vet den er vanskelig for mange, men du kan hvert fall vurdere det!) og skift strømleverandør til en som tilbyr billigere strøm. Kanskje klarer du å kutte ned faste utgifter med 500 kr i måneden? Be også om avdragsfrihet på boliglån eller søk om utsettelse av Lånekassens regninger. Dette er en løsning som i utgangspunktet bare “utsetter” problemet ditt; ikke som fikser det, for du må betale opprinnelig beløp tilbake uansett. Du vil få høyere rentekostnader, men det kan hjelpe deg i den akutte situasjonen du er i nå. (leier du? Spør utleier om dere kan avtale en rimeligere pris et par måneder frem i tid mot betaling senere, hagearbeid eller liknende. Vær kreativ! Det verste som kan skje er at du får ett nei).

  2. Spis deg ut av kjøkkenet. Jeg har spist så mange middager med kun kokt pasta med revet ost og pepper på, du aner ikke. Det er en bedriten middag, men du stilner faktisk sulten. En gang i blant tåler de fleste sånn middag, men det er selvfølgelig ikke en varig løsning. Gå kun på butikken når det er ytterst nødvendig, hold deg unna når du er fysen eller “skal bare…”. Vær kreativ med alt du finner i kjøkkenskap og -skuffer. Det kan bli mange gode middager av slikt! (Jeg vil tipse om Fattig Student, Middag for 25 kr og Spis opp maten hvis du trenger inspirasjon i matveien, uten at det skal gå på bekostning av lommeboken!)

  3. Legg ut ting for salg du ikke trenger. Det kan hende du kan få inn et par tusenlapper her. Du kan legge ut så mye rart, og folk er interessert i å kjøpe. Det virker kanskje ubetydelig å selge noe til under en hundrelapp, men selger du 10 ting til 50 kr har du jo plutselig 500 kr mer enn du var forberedt på. Sett av pengene til senere, eller betal ned regninger du har liggende før de forfaller.

  4. Plukk pant på tur. Jeg har skrevet om dette i et eget innlegg, faktisk, og jeg må si at de 600 kronene som ligger på sparegrisen vår (den rent fysiske sparegrisen, altså) nå faktisk kun stammer fra pant som vi har funnet utendørs siden januar. Jeg hadde ikke trodd det skulle bli så mye penger, men 600 kroner klarer å holde deg mett temmelig lenge.

27 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Fem ting jeg gjorde da jeg ble permittert

Hva gjør man egentlig når man blir permittert? Her er min liste over de umiddelbare tingene jeg gjorde da jeg ble permittert: Endret skattekortet mitt. Siden jeg ble permittert litt over en uke før lø