Fem ting jeg gjorde da jeg ble permittert

Hva gjør man egentlig når man blir permittert? Her er min liste over de umiddelbare tingene jeg gjorde da jeg ble permittert:  1. Endret skattekortet mitt. Siden jeg ble permittert litt over en uke før lønning gikk jeg inn på skatteetatens nettsider og justerte ned skattetrekket mitt slik at jeg kun ble trukket 5% skatt av lønnen som ble utbetalt. Jeg fikk lønn for kun halve måneden(jeg jobbet til 18. mars), så for å få mest mulig av pengene utbetalt justerte jeg skattekortet fra et trekk på 25% til 5%. Det hjalp! Beregnet inntekt er jo forventet å falle for 2020, og ville heller slippe å betale for mye i skatt nå, enn å få tilbake på skatten i juni 2021. Jeg har mer behov for pengene NÅ.

  2. Søkte om dagpenger. Jeg ble permittert raskt og fikk sendt avgårde en søknad på NAV.no før det stod 200.000 i kø samtidig som meg. Jeg er glad jeg gjorde dette med en gang jeg fikk varselet, for det var overraskende tilfredsstillende. Følelsen av å gjøre noe konkret i en vond situasjon var givende, og ga noe håndfast i en urolig tid. Så får vi bare vente og se hvor avgjørende det var at jeg gjorde det raskt.

  3. Ringte mamma, søsteren min og pappa for å fortelle det, og jeg ringte alle sammen i bilen på vei hjem fra jobb. Noen ganger er det jo kjekt med 40 minutter hjem fra jobben - det var deilig å være ferdig med informasjonsrunden innen jeg kom hjem. Da fikk jeg også luftet tanker og bekymringer, og fikk råd for det jeg lurte på. Det hjalp definitivt å snakke om det!

  4. Ba om å få utbetalt feriepengene jeg har utestående fra forrige arbeidsgiver allerede ved neste kjøring av lønn, istedenfor i slutten av mai. Jeg skal ikke på ferie i år, og har mer behov for pengene nå enn til sommeren, mest sannsynlig.

  5. Gikk over alle faste utgifter igjen og regnet på om jeg må søke avdragsfrihet på bilen og om jeg må utsette Lånekassens regninger. Jeg har fra før stålkontroll på faste regninger og budsjettposter som mat, men man kan aldri se for ofte på dette! Jeg fant ut at jeg kunne si opp Spotify, så da sparer jeg litt der, og mobilabonnementet kan justeres ned til færre GB i måneden. (Mer hjemme = mindre databruk). 200 kr i måneden spart her - og dette kan jeg lett justere opp igjen med et tastetrykk sekundet jeg er tilbake i jobb og har behov for tjenestene igjen.


For meg var det å skaffe friske penger helt avgjørende for nattesøvnen min. Jeg vet at jeg kommer til å gå mye ned i inntekt når jeg skal over på dagpenger, for i løpet av de siste tolv månedene er det kun fem måneder jeg har jobbet fulltid. Siden jeg har vært student og jobbet deltid store deler av det siste året kommer jeg ikke til å få utbetalt dagpenger beregnet på min nåværende lønn, men av snittlønnen min siden mars 2019. Det sier seg selv at det ikke blir noe å rope hurra for… Derfor vil jeg ha mest mulig penger på konto nå sånn at jeg vet jeg klarer meg fremover et par måneder, også om det skulle ta lang tid før pengene fra NAV blir utbetalt. Å ha redusert utgiftene så langt det lar seg gjøre gir meg derfor litt mer spillerom med de pengene jeg har.


Det var litt om meg, min økonomi og mine tanker. Jeg har enda ikke bedt om avdragsfrihet på billånet eller søkt utsettelse hos Lånekassen. Mulig jeg gjør det om det går lengre tid uten stønad og jeg ser at sparepengene minker. Jeg velger å se an situasjonen et par måneder, og så får jeg se hva som skjer. Det føler jeg hvert fall er det riktige for meg nå, men det kan hende jeg ombestemmer meg allerede i morgen.


Har du spørsmål eller tilbakemeldinger svarer jeg gjerne på det! Ta kontakt på e-post: theamarg@gmail.com eller på instagram: @theaogpengene.


45 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Er du permittert?

Hvis du også er permittert, men ikke har så mye penger å leve på mens du venter på NAV skjønner jeg utrolig godt hvis du er bekymret for fremtiden. Å bli fratatt en inntekt man er sårt avhengig av at