HVA ER DIN ØKONOMISKE SITUASJON I DAG?

Nå som du har bestemt deg for å ta noen grep i økonomien din og forandre ditt forhold til penger er det en veldig viktig ting du må gjøre aller først:

Du må finne ut av nøyaktig din økonomiske situasjon i dag. 

Du kommer dessverre ingen vei utenom, for man kan ikke nå målene sine uten å vite hvor man skal starte. Å arbeide mot målet uten å vite hvor du er nå, er en sikker oppskrift på å feile. Så brett opp ermene, samle en drøss med mot og finn frem penn og papir (eller et excel-ark, opp til deg); og så setter vi i gang, ett punkt om gangen:

1. Hva er dine inntekter?  Har du flere jobber setter du opp disse, og sett gjerne lønningsdag i parentes, samt hvor mye    du får inn ca hver måned. Er du usikker på dette kan du sjekke i nettbanken din. Har du varierende inntekt kan du lage et gjennomsnitt og bruke det. Hvorfor vi trenger dette tallet kommer jeg tilbake til.

2. Hva er dine faste utgifter?  Skriv opp alle du kommer på. Strøm, husleie, månedskort, bilforsikring, strømmetjenester, mobiltelefon, kommunale utgifter osv. Når du ikke kommer på flere selv er du nødt til å gå i nettbanken og lete i historikken de siste tre månedene. Er det noen trekk der du har glemt at du har? Gå gjennom kontobevegelsene dine med forstørrelsesglass og let etter utgifter du har glemt eller ikke vet om, det kan hende du får noen a-ha-opplevelser. Det er greit! Jo mer riktig bilde du får, jo bedre. 3. Hvem skylder du penger, og hvor mye skylder du?  Sett opp alle kreditorene du har (de du skylder penger), beløpet du skylder. Privatlån kan du også sette opp her. Er du usikker på hvordan du finner ut om gjelden din kan du logge deg på gjeldsregisteret.com. Bruk bank-ID for å logge deg på, og vipps har du en svært god oversikt over all din usikrede gjeld, som forbrukslån og kredittkort. Trekk pusten dypt og slipp den sakte ut.

Hvis du allerede har hjertebank av denne oppgaven så er det helt greit. Men la meg bare minne deg på at vi hittil ikke har forandret på noe som helst, det eneste vi gjør nå er å kartlegge situasjonen din. Og situasjonen din er som den er, enten du gjør dette eller ikke. Ingenting vil forandre seg, det vil ikke bli verre av å finne disse svarene. Det er ingen som titter over skulderen din for å snoke, det er faktisk ingen som trenger å vite at du gjør dette en gang(du trenger ikke en gang fortelle noen at du leser denne bloggen). Det er bare du som gjør dette. Du som gjør dette for deg selv. Fordi dette er den eneste måten å få det bedre på.

Hvis du nå har satt opp inntekter, utgifter og all din samlede gjeld syns jeg du skal være veldig stolt av deg selv. Som sagt: ingenting er forandret, men du har tatt et solid steg inn i en ny verden, en verden av kontroll. Du har allerede lært noe nytt om din personlige økonomi: du har lært hvor du står i dag. Visste du dette i går? Ny kunnskap er allerede innabords! Da har du tatt et stort steg i riktig retning!

Oppbevar gjerne arkene dine med oversikten over økonomien din et sted hvor du ser de et par ganger om dagen. På kommoden i gangen, kanskje? Eller midt på stuebordet. De skal ikke være rot, altså, de skal bare ligge slik at du ser dem. Vi prøver å unngå "ute av øye, ute av sinn".

Kjenn etter i mageknipen din, forresten. Er den like kraftig som den var i går? Føles det litt bedre nå som du vet hvordan ståa er? Det å gå rundt å grue seg for sannheten kan være enda verre enn å faktisk få vite den. Hvis du syns mageknipen og angsten er like sterk som tidligere, så pust ut: du er ferdig med økonomi for i dag.

43 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Buffer vs korona - 1 - 0

Nå er vi over den verste kneika! Jeg er tilbake i jobb 100%, dagpengersøknaden min ble godkjent i slutten av april(nå har jeg heldigvis ikke bruk for vedtaket lenger!) og denne uken kom lønnskompensas

Er du permittert?

Hvis du også er permittert, men ikke har så mye penger å leve på mens du venter på NAV skjønner jeg utrolig godt hvis du er bekymret for fremtiden. Å bli fratatt en inntekt man er sårt avhengig av at