HVA ER EN SUNN PRIVATØKONOMI?

Det er ikke så lett å komme med en definisjon som passer alle, men i det store og det hele vil jeg si at en sunn privatøkonomi er en du har kontroll på. For å få kontroll på økonomien sin er det bra å vite litt om mekanismene bak penger og lønn, for hvordan fungerer egentlig disse pengegreiene? Mest sannsynlig på en litt annen måte enn du tror!

Har du hørt begrepet "kontantstrøm" før? Det brukes i regnskap, finans og investering, men fra nå av skal du se på din egen økonomi som en kontantstrøm, du også.

Hver gang du får lønn strømmer det penger inn. Hver gang du betaler regninger eller trekker kortet, strømmer det penger ut. Mer penger inn enn ut betyr det at du har en positiv kontantstrøm. Hvis regningene dine og forbruket ditt er større enn inntektene dine, altså at du går i minus hver måned, så har du en negativ kontantstrøm. (har du klart å gjette hvilken av disse du bør ha?)


Når du sjekker saldoen i banken din får du informasjonen "hvor mye penger har jeg nå!". Kontantstrøm, derimot, gir deg et bilde på "hvor mye penger har jeg egentlig tilgjengelig". Dette er grunnen til at kontantstrømmen gir deg et bedre bilde på din privatøkonomi enn det saldoen i nettbanken din gir deg. Saldo gir deg informasjon om øyeblikket, kontantstrømmen gir deg informasjon om en syklus eller periode. Og pengene og privatøkonomien vår opererer også i sykluser, ikke øyeblikksbilder.


De fleste får lønn én gang i måneden, mens utgiftene strømmer ut gjennom hele måneden. Derfor føler man seg ekstra rik på lønningsdag, også glemmer man kanskje at disse kronene på konto skal holde i tredve dager før du får nytt påfyll av ferske penger. Men, hvis du er som veldig mange andre, opplever du sikkert at de pengene ikke holder hele veien til neste lønning. Jeg vil at du skal se i kontantstrømmen din. Hvor og når strømmer pengene dine avgårde, egentlig? 


La oss gå tilbake til oversikten du lagde i forrige innlegg. Her har du satt opp en kontantstrøm helt uten å vite det, for du har en oversikt over de månedlige inntektene og utgiftene dine. Vi sier at en måned = en syklus. Hvis du tar inntektene hver måned (f.eks 25.000 kr) og trekker fra utgiftene hver måned (f.eks. 20.000 kr) sitter du igjen med 5.000 kr. Disse 5.000 er det du kan bruke på alt du vil, som ikke er faste utgifter. Det er disse pengene som skal holde fra lønningsdag til neste lønningsdag; fra en syklus til neste syklus. Da får du jo nye "lommepenger". 


Om du har en sunn økonomi eller ikke kan ikke kun avgjøres fra kontantstrømsregnestykket ditt, men noen beslutninger kan man trekke.


Hvis tallet ditt er negativt vil jeg si at du bør ta grep med en gang, du bruker mer penger enn du får inn. Hvis du går i null lever du på kanten, for det skal bare én uforutsett regning til for å knekke deg og dytte deg ned på "negativen". Hvis tallet ditt er positivt er du langt på vei. Om tallet er tilstrekkelig høyt nok må du kjenne etter selv, her er det individuelt hvor man ønsker å ligge. Noen er fornøyd med 2.000, mens andre får angst av å se noe mindre enn 10.000 kr. 


Nå ønsker jeg at du skal begynne å tenke på pengene dine og lønnen din som en del av en strøm, en kontantstrøm. Den vil hjelpe deg å se helheten i din personlige økonomi mye klarere enn saldoen i nettbanken din noen gang vil klare, for det er i strømmen av inntekter og utgifter du vil finne kontroll. 

138 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Buffer vs korona - 1 - 0

Nå er vi over den verste kneika! Jeg er tilbake i jobb 100%, dagpengersøknaden min ble godkjent i slutten av april(nå har jeg heldigvis ikke bruk for vedtaket lenger!) og denne uken kom lønnskompensas

Er du permittert?

Hvis du også er permittert, men ikke har så mye penger å leve på mens du venter på NAV skjønner jeg utrolig godt hvis du er bekymret for fremtiden. Å bli fratatt en inntekt man er sårt avhengig av at