Hva gjør vi med pengene fremover?

Da jeg la ut forrige innlegg på facebook og instagram søkte jeg etter spørsmål om hva dere ønsker å lese mer av, og jaggu fikk jeg svar! Jeg vil presisere at jeg er ikke utdannet som økonomisk rådgiver, og at det jeg aller mest ønsker fra dere som leser er at dere skal tenke selv. Så vær gjerne kritisk til det jeg skriver, for den som aller best kjenner din situasjon er jo deg selv. Jeg svarer på spørsmålene ut fra mitt eget perspektiv, og det som passer for meg kan være feil for deg.“Bør ein spare meir no, eller følge råd om å handle meir for å støtte næringsliv og halde økonomien i gang?"

Jeg tenker at de samme sikkerhetsreglene under koronakrisen gjelder som når du er ute og flyr; ta på din egen oksygenmaske før du hjelper andre. Har du mistet store deler av inntekten din og sliter med å betale regningene dine, tenker jeg det ikke er din oppgave å holde den lokale butikken i sentrum flytende. Hvis du derimot sitter trygt i jobben du har og du ikke blir sterkt påvirket kan (og bør!) du gå ut og bruke penger i området du bor i nå hvis du har råd. Det er mange som sårt trenger pengene våre for å overleve! Og så er det jo ikke bare sort/hvitt. La oss si at du har 1000 kr til overs. Du kan spare 500 kr, og bruke 500 kr, eller du kan spare alt, eller du kan bruke alt. Gjør det som kjennes riktig for deg og din økonomi!


Videre tenker jeg at man må prioritere hvor de pengene man skal bruke havner. Ønsker du å legge igjen pengene dine hos H&M, eller hos den lokale klesbutikken som driver med mindre marginer? Kjøper du kaffen din hos Starbucks eller velger du den selvstendige kaffesjappa litt lenger ned i gata? Du skjønner sikkert hvor jeg vil - de butikkene og bedriftene vi velger å handle i nå er de som har større sjans for å klare seg gjennom krisen. Store milliardkonsern har mer å gå på enn de mindre aktørene, så hundrelappen du legger igjen i kaffesjappa på hjørnet hjelper kanskje mer enn hundrelappen hos Starbucks.


Det er viktig at vi støtter vårt lokale næringsliv og holder økonomien i gang, men du er ikke tjent med å gå personlig konkurs i forsøket. Dette er noe vi alle må gjøre sammen, som en dugnad. De som har penger nå bør bruke de- og de som ikke har penger nå skal ha muligheten til å la være.


"Kor avgjerande er det om ein vel å bruke pengene lokalt eller frå norske nettbutikkar?"

Å drive butikk var ikke enkelt før koronakrisen heller. Hvordan kan butikken i sentrum eller på kjøpesenteret konkurrere med en nettbutikk som selger akkurat de samme varene, men til en lavere pris? Det er billigere å drive nettbutikk enn fysisk butikk, og når en vare selges billigere på nettet er det jo fristende for oss forbrukere å kjøpe den der… Og da sparer vi en hundrelapp eller to! Superdigg! Vi nordmenn er svært prisbevisste, men konsekvensene av prisbevissthet er kanskje ikke like deilig som følelsen av å spare penger er, for hvis vi handler alt på nettet risikerer vi at butikkene forsvinner. Nå i koronakrisen er mye snudd på hodet, fordi ved å handle på nettet så utsetter du ikke deg selv eller noen andre for smitte. Mange nettbutikker går så det suser! Flere bedrifter har laget nettbutikker som de driver mens butikkene deres er stengt. Frisørkjeden På Håret har laget nettbutikk hvor de selger hårprodukter, blant annet, i håp om å redde litt inntekt der. Blomsterbutikken Ruby Elise i Sandefjord legger ut mange bilder av varene sine på instagram og tilbyr hjemkjøring av det du ønsker (+ at de tar med varer fra andre butikker i sentrum også!), som en slags nettbutikk. Her er det innmari mange kreative sjeler som setter alt i sving for å overleve. Derfor er det viktig at vi som kan handle gjør nettopp det: handler. Aller helst i butikk så langt det lar seg gjøre, men nettbutikk er definitivt bedre enn å ikke handle. Og at man velger å handle i de butikkene man ønsker at skal være der i tiden fremover...

"Kor er enkeltpersonen og den vesle lommeboka til den einslege i dette store økonomiske stormande havet? Og korleis pregast dette av om ein er/blir permittert eller ikkje? Kva vil det seie å vere menneske økonomisk no? Bør vi vere bekymra?"

Et stort spørsmål det er vanskelig å svare på, så istedenfor et svar gir jeg heller tankene mine. For min del er dette som med alt det andre vi gjør nå. Vi holder oss hjemme for å smitte færrest mulig, vi holder oss borte fra hytta for å ikke overbelaste helseberedskapen som ikke tåler 25.000 hyttegjester i kommunen. Vi vasker oss på hendene på vei inn i butikken og unngår å betale med kontanter for at de som MÅ på jobb i butikken og resten av kundene ikke skal utsettes for mer smitte enn nødvendig.


Litt sånn tenker jeg at det er med økonomien og. Alle gjør det de kan. Jeg er permittert og har gått 40% ned i lønn, men på den andre siden har jeg en del sparepenger som gjør at jeg kan klare meg noen måneder uten problemer. Så jeg kan faktisk bruke litt av sparepengene til å handle lokalt. Og det gjør jeg. Jeg er altså ikke så bekymret for min egen del, men jeg er bekymret for næringslivet og økonomien både i Norge og globalt. Vi har ikke hatt så mange arbeidsledige siden 1930, og det er jo bekymringsfullt. Det er svært mange som sliter nå. Jeg har utdannelse og et sikkerhetsnett og føler meg relativt trygg på muligheten til å komme tilbake på jobb når vi er på vei ut av unntakstilstanden. Dessverre er det ikke alle som sitter like godt i det som meg, og de tenker jeg mye på nå! Studentene som ikke kvalifiserer til dagpenger (selv om de mister all inntekten sin! Jeg hadde husleie på 7500 da jeg bodde i Oslo som student, og stipendutbetaling på 8000 kr… For å si det sånn, hadde jeg mistet jobben i ARK da jeg var student hadde jeg raskt havnet i seriøse problemer!), sesongarbeidere og selvstendig næringsdrivende. Det er katastrofalt for svært mange mennesker nå.


Vi bør bekymre oss for bestemor på 80 som risikerer å dø av viruset, og vi bør bekymre oss for alle som mister inntekten sin over natta, over alle arbeidsplassene som forsvinner.


Så har du penger til overs vil jeg si: bruk dem! Staten gjør det de kan for å redde bedrifter og arbeidsplasser, men vi enkeltpersoner kan også bidra. Hvis alle gjør det de kan blir det så godt som det kan bli, tenker jeg?


34 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Buffer vs korona - 1 - 0

Nå er vi over den verste kneika! Jeg er tilbake i jobb 100%, dagpengersøknaden min ble godkjent i slutten av april(nå har jeg heldigvis ikke bruk for vedtaket lenger!) og denne uken kom lønnskompensas

Er du permittert?

Hvis du også er permittert, men ikke har så mye penger å leve på mens du venter på NAV skjønner jeg utrolig godt hvis du er bekymret for fremtiden. Å bli fratatt en inntekt man er sårt avhengig av at