HVA SLAGS FORHOLD HAR DU TIL PENGER?

Er penger noe abstrakt, skummelt, noe som lever sitt eget liv i lommeboka? Er penger det du jobber beinhardt for hver måned, for så å bli deppa av å se de forsvinne til skatt, bolig, mat og andre kjipe regninger? Er penger kanskje ferske muligheter, noe du kan bruke for å berike livet ditt med? Eller er penger bare noen tall på skjermen du egentlig ikke bryr deg så mye om?

Har du noen gang tenkt på hva penger egentlig er?  Penger er et betalingsmiddel. Vi (i samfunnet) har blitt enige om at disse sedlene og myntene vi bruker har en verdi, og ved å bytte fra oss penger kan vi kjøpe varer. Ved å jobbe 150 timer i måneden får vi lønn; vi bytter arbeidskapasiteten vår mot penger fra arbeidsgiveren vår. For mange år siden byttet vi varer mot varer: "Du får femten kyllinger mot at jeg får grisen din". Fordelen med penger istedenfor kyllinger og griser er at vi har en felles valuta vi kan forholde oss til. Sedlene og myntene (og tallene i nettbanken!) er vi alle enige om at er verdt det samme. Naboen din sin 500-lapp kan kjøpe akkurat det samme som din 500-lapp. Du kan bytte din 500-lapp mot naboens fem hundrelapper. Vi stoler på hverandre på at valutaen er lik; pengene våre er et tillitssystem. "Min 500-lapp er verdt femten kyllinger, naboens 500-lapp er verdt hans gris, jeg får hans gris for mine femten kyllinger". Felles valuta betyr at vi ikke trenger å prute, krangle og diskutere kyllinger og griser hver gang du skal kjøpe noe. 500 kr er verdt 500 kr.

Bruk fem minutter til å reflektere over hva slags forhold du har til penger. For eksempel: - Hvilke følelser dukker opp når du tenker på dette temaet? Er det mye negative følelser som kommer frem kan det være en lurt å kjenne etter i kroppen hva som skjer når du utsetter deg for tanker om penger og økonomi. - Ser du noen mønstre som gjentar seg hver måned? For eksempel at du på lønningsdag overfører noen tusenlapper til sparekontoen, for så å ta de ut igjen siste uken før lønn, at du alltid er blakk to uker etter lønn, at du alltid er for sent ute med å betale regninger osv. - Krangler du ofte om penger med partneren din, føler deg misforstått blant venner eller av NAV/arbeidsgiveren din/familien din når det er snakk om penger og økonomi?

Hvorfor er det slik, tror du?

Det er bare du som kan svare på spørsmålene, og du må gjerne stille deg selv flere spørsmål hvis du kommer på noen. Poenget med å reflektere over dette er å bli bedre kjent med deg selv, slik at du enklere kan se mønstre i atferden din.

Fordi hvis du vil forandre økonomien din, må du forandre atferden din. Og for å forandre atferden din, må du vite hva du gjør og hvorfor du gjør som du gjør. Derfor skal det reflekteres!

Nå skal jeg presentere tre lister med nøyaktig samme innhold, men med tre forskjellig perspektiver.

La oss kalle liste nummer 1 for "økonomiske mål for 2020" 1. Spare opp 20.000 kr på bufferkonto 2. Ikke kjøpe utekaffe mer enn 4 ganger i måneden (altså max en gang i uken) 3. Kvitte meg med mest mulig kredittkortgjeld 4. Ikke bruke mer enn 4.000 kr i mnd på mat.

Hva slags atferd må du ha for å nå disse målene? Jo: 1. Sette av penger hver lønningsdag, og ikke ta disse pengene ut av sparekontoen igjen som jeg har gjort hver måned. 2. Ta med kaffe hjemmefra mandag-torsdag, men nyte en kaffe mocca på fredagen når det er helg. 3. Betale ned 2.000 kr hver måned 4. Planlegge middager, handle på tilbud og kutte kjøttforbruket.

Dette er fire eksempler på hvor du vil være innen januar 2021, og hvordan du skal gjøre det.

Listen under, derimot, forteller deg hva du må forandre for å få det til...

1. Jeg kan ikke lenger ta ut pengene fra sparekontoen igjen hver måned hvis bufferen skal vokse, så jeg må sørge for at jeg ikke har tilgang på pengene. Kontoen må skjules i nettbanken, og jeg må glemme at de står der / lage en streng avtale om at pengene ikke skal røres. 2. Jeg kan ikke lenger gå i kantinen hver dag, så for å la være å falle for fristelsen må jeg la bankkortet mitt ligge igjen hjemme, og huske å ta med kaffe på termokopp når jeg drar hjemmefra. Da kan jeg ikke kjøpe kaffe. Dessuten vil kaffen hver fredag smake ti ganger så godt når jeg unner meg luksusen. 3. Når jeg får lønn kan jeg ikke tillate meg å bruke pengene på shopping eller føle meg nyrik, men de skal overføres direkte til kredittkortet for å få det ut av verden. Jeg må sette opp et fast trekk i nettbanken slik at alt dette skjer automatisk. Da har jeg ikke lenger muligheten til å utsette alt en måned til. 4. Jeg kan ikke lenger ta med sushi hjem etter jobb fordi det er så dyrt og metter meg bare en gang, jeg må passe på at jeg alltid har nok mat hjemme hvis jeg kommer hjem skrubbsulten, og jeg må ta med meg nok lunsj så jeg slipper å handle dyr mat on the go. Det vil si at jeg på morgenen må sette av fem minutter til å lage lunsj, og jeg må spise et lite måltid med en gang jeg kommer hjem for å ikke dø av sult mens jeg lager middag.

Hvilken liste tror du er lettest å gjennomføre? Nettopp, nummer tre. Den er konkret, tar for seg atferden din og synliggjør hva du må forandre ved din egen atferd for å nå målet. Lag gjerne tre lister tilsvarende jeg har skrevet, men det viktigste er egentlig at du forstår tankegangen. Du må alltid tenke "hva gjør jeg i dag som hindrer meg i nå målet mitt, og hvordan skal jeg forandre meg slik at det blir mulig å gjennomføre det?" Det er derfor jeg mener at å lese 100 tips for en bedre økonomi ikke vil fungere hvis du ikke selv er klar over "gapet" mellom din egen atferd og atferd som kreves for å lykkes. Å bli klar over eget forhold til penger og økonomi er altså springbrettet for å faktisk få til forandringen som må til!

Nå har du reflektert over ditt forhold til penger og du har forstått at atferden din er nøkkelen til suksess. Hvis du tar med deg den blå setningen over her videre er vi allerede klare til den aller første konkrete oppgaven i hvordan du skal få en helt ny økonomisk hverdag uten angst, mageknip og bekymringer.

27 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Buffer vs korona - 1 - 0

Nå er vi over den verste kneika! Jeg er tilbake i jobb 100%, dagpengersøknaden min ble godkjent i slutten av april(nå har jeg heldigvis ikke bruk for vedtaket lenger!) og denne uken kom lønnskompensas

Er du permittert?

Hvis du også er permittert, men ikke har så mye penger å leve på mens du venter på NAV skjønner jeg utrolig godt hvis du er bekymret for fremtiden. Å bli fratatt en inntekt man er sårt avhengig av at