Hvor ønsker du at din økonomiske situasjon skal være om et år?


Da du kartla din økonomiske situasjon i dette innlegget fant vi ut av hvordan ståa er i dag. Det er en kjempebra start, kanskje du allerede har begynt å tenke mer på økonomi i hverdagen din? Og enda bedre, kanskje du har lært noe nytt? Vi skal nå ta det til det neste steget; nå skal vi nemlig finne ut av hvor du ønsker å være, økonomisk altså, om ett år. Hvordan ønsker du at kontoen din skal se ut om ett år fra i dag?


La oss ta 21. februar 2021. Det føles som det er lenge til, men tiden dit kommer til å gå fort. Bare tenk hvor kort tid siden det er februar 2019? (Er økonomien din bedre, lik eller verre enn den var i fjor, forresten?)


De valgene du tar fra og med i dag, til og med 20. februar 2021, vil være avgjørende for hvordan økonomien din ser ut på dagens dato om ett år. Det er snakk om sikkert flere tusen valg til sammen, små og store beslutninger skal tas. Alt fra hva slags pasta du kjøper på butikken, til hvor du legger ferien din, og om du ringer banken for å prute på boliglånsrenten din, eller ringer de for å refinansiere dyr gjeld. Alle de beslutningene du tar vil være med å påvirke hvilken retning økonomien din tar.


Det jeg ønsker er at du tar flest mulig valg som påvirker økonomien din positivt, og færre beslutninger som påvirker den negativt.


Eksempler på positive beslutninger for økonomien din:

- Slutte å snuse

- Betale ned forbrukslån og kredittkort

- Bygge opp en bufferkonto

- Skrive samboerkontrakt

- Redusere eller droppe å kjøpe kaffe mocca hver dag til jobb


Eksempler på negative beslutninger for økonomien din:

- Fortsette å stikke hodet i sanden, fortsette med å ikke ta ansvar for egen økonomi

- Bindingstid på treningssenter du ikke kommer til å trene jevnlig på

- Kjøpe en litt for dyr bil med 100% lånefinansiering

- Legge til deg nye luksusvaner som koster mer enn de smaker.


Vi må snakke litt om mål når det er snakk om å se fremover i tid. Jeg er fan av å lage mål, men jeg er ikke tilhenger av å si for eksempel ”jeg skal ikke kjøpe lunsj i kantinen lenger”. Det er som om du må ofre noe, og det vil være demotiverende etter kort tid. Det høres ut som: ”Fra nå av må du ha med kjip matpakke, og gi avkall på deilig varmlunsj…” Hvor lenge klarer du å holde den viljestyrkemuskelen stram? Hva hvis du istedenfor prøver å tenke ”jeg vil ta med matpakke hjemmefra fordi det kommer til å gi meg en økonomisk opptur. Jeg kan bli like mett på matpakken, men jeg kan ikke bli rikere av kantinelunsjen. Derfor er matpakke et bedre valg.” Dette er et valg hvor du fokuserer på gevinsten, og ikke på tapet, ved forandringen. Forandringen er det samme (=ikke kjøpe dyr kantinemat), men den vil oppleves mye lystigere når du fokuserer på gevinsten.


La oss nå reflektere litt over hvor du ønsker å være om ett år. Hvis du har dyr gjeld er målet ditt kanskje å ha betalt ned store deler av dette? Kanskje du ønsker å spare opp egenkapital for å eie like stor del av huset som samboeren din, eller kanskje du rett og slett ønsker å unne deg en ordentlig all inclusive-ferie, for aller første gang?


Sett opp tre mål for deg og din økonomi som skal være nådd 21. februar 2021.

For eksempel:

- 40.000 kr på bufferkonto

- Nedbetalt kredittkortgjeld, 20.000

- Investere 50.000 kr i fond

- Øke inntekten med 10.000 kr i måneden

- Nedbetale boliglånet med 50% mer enn låneavtalen tilsier.


Bruk kreativiteten, men vær ærlig med deg selv. Dette er mål som skal være realistiske for deg å nå. Hvis du ønsker å ha 40.000 kr på bufferkonto om ett år må du spare, fra nå av, 3.340 kr i måneden. Det høres overkommelig ut, det? Hvis du i tillegg ønsker å investere 20.000 kr i fond og betale ned 45.000 kr i lån, da blir den månedlige summen nesten 9.000 kr. Det er ikke sikkert er like lett å få til på ett år.


Har du de tre målene dine nå?


Nå vil jeg at du skal finne tre valg/beslutninger du skal ta hver dag fremover som vil hjelpe deg med å nå de tre målene dine. Vil du spare opp til bufferkonto, men er blakk før hver eneste lønning er det klart at du må enten kutte i forbruket ditt eller øke inntekten din.

For eksempel kan beslutningen din være ”jeg bytter til et billigere telefonabbonement og sier opp to av strømmetjenestene mine for å kunne spare 500 kr istedenfor så jeg har en sikkerhet hvis noe skulle skje”. Eller ”jeg velger å jobbe en kveld ekstra i måneden for å tjene mer penger så sparingen tar kortere tid”.


Målene trenger ikke være store eller vanskelige, det er opp til deg hvor du ønsker å være økonomisk neste år. Det viktigste er ikke hva du gjør, men at du gjør noe. Tenk at 21. februar 2021 kommer raskere enn du tror, og at dagen i dag er den dagen du velger hvordan du skal ha det fremover. Da blir det enklere å ta beslutninger som påvirker økonomien din positivt, gjør det ikke det? Del gjerne erfaringer med meg, enten på instagram eller e-post. Har du spørsmål svarer jeg gjerne på de!

108 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle