HVORFOR DU IKKE TRENGER Å HA ET DÅRLIG FORHOLD TIL PENGER OG EGEN ØKONOMI.

Jeg vet at det er mange der ute som får mageknip, hodepine og pustebesvær når jeg nevner ordet "privatøkonomi" og "penger". Det er mange som opplever en følelse av utilstrekkelighet, hjelpesløshet og/eller skam når man begynner å snakke om penger - eller mangelen på de. Negative følelser rundt penger er veldig vanlig! Hvis du er en av de som opplever det, så håper jeg du nå tør å ta valget ved å lese videre og utfordre deg litt med å leke med tanken på å forandre ditt forhold til penger. Fordi det er faktisk et valg du kan ta! Håper det jeg skriver kan være med å overbevise deg om nettopp dette.

Aller først vil jeg bare si til du som kanskje tenker "ja, men du er jo ØKONOM! Du har jo utdannelse i dette, det er jo lett for deg å være så avslappet rundt dette med penger! Det er verre for oss som ikke har lært noe om dette før!".  Ja, jeg har utdannelse i økonomi. I bedriftsøkonomi, egentlig, men jeg valgte personlig økonomi som valgfag i andre året. Vet dere hva jeg lærte mest om der? Arveloven (jus!) og pensjonssystemet (regler!). Misforstå meg rett, det var flott å lære om det, men det er IKKE det dette bloggen skal handle om(ok, litt pensjon blir det nok etter hvert). Jeg har utdannelse i alt annet enn personlig økonomi fra BI, og den kunnskapen og interessen jeg har innen emnet jeg blogger om, kommer fra omtrent disse faktorene:

1. Et ukjent antall sesonger sett av Luksusfellen og Luksusfellen Sverige. 2. Å snakke om penger (med søsteren min, pappa, samboeren min, lest og skrevet på forum etc). 3. Å lese bøker om økonomi, atferdspsykologi og ikke minst: disse to temaene kombinert. (Her er jeg sykt nørd, du trenger ikke lese masse bøker for å lære om økonomi, altså. Men det skader selvfølgelig ikke, heller.) 4. Følge med i nyheter om økonomi, forbrukerjournalistikk mm (legg merke til at jeg IKKE skriver "forstå 100% av alt du leser om økonomi". Det er nemlig ikke poenget!)

Ergo: kunnskap om økonomi er egentlig veldig lett tilgjengelig(hvis du kan se, snakke og/eller lese). Det er masse informasjon rett foran nesa di: gratis på bibliotek (der kan du låne bøker OG magasiner), nettaviser, forum og jaggu har det dukket opp en drøss sparebloggere du kan følge. Informasjonen du trenger ligger altså rett foran deg! Men du må selvfølgelig velge å oppsøke den, da. Det er opp til deg selv.

For å si det tydeligere: Du trenger ikke betale 30.000 i semesteret på BI for å lære om personlig økonomi, du trenger ikke være økonom for å forstå dette, og du trenger ikke være god i matte heller. Du kan faktisk være ganske rævva i matte. For å bli dritgod på personlig økonomi trenger du, rent tall-messig, kun å beherske pluss, minus, ganging, deling og prosentregning.

Og vet du hva? Du kan bruke en kalkulator gjennom alt av regning her. Det er heller ingen eksamen du skal opp i til slutt. Hvis du er en av de mange som får en klump i magen av temaet fordi du ikke har fått til dette før, så slapp helt av. Trekk pusten. Det er ingen som kommer inn fra siden og forteller deg "du er dum!", "du får det ikke til!" eller "det er bare å gi opp, for her kommer du ingen vei uansett". Dette er ikke skolen! Det er ingen lærer som skal teste om du forstår alt eller rette feilene dine. Ingen skal si at du er dum her, og spesielt ikke deg selv.

Jeg vil presisere at alle som tør å ta tak i egen økonomi er beintøffe. Å bestemme seg og å samtidig si "NÅ! vil jeg ha forandring!"krever mye ... Dæven, jeg er imponert! Å ta kontroll over noe man i lang tid har vært livredd for er beundringsverdig, altså, og jeg håper du gir deg selv litt creds for det.

Det som er så deilig med kunnskap er at du alltid kan fylle på med ny kunnskap hvis du vil. For eksempel kan denne setningen, som du kanskje forteller deg selv: "jeg kan ingenting om økonomi", være usann om fem minutter. Du kan gå fra den, til: "jeg kunne ingenting om økonomi, men nå har jeg lært hva rente* er!" på et par minutter! Hva du kan, forandrer også hvem du er.  Hvis du fortsetter å lære bare to ting om personlig økonomi hver dag i for eksempel en uke, så er du ikke lenger "hen som ikke kan noe om økonomi", men en som har begynt å bli god! Genialt, ikke sant?

Nå som vi har fått presisert at... 1) man trenger ikke være økonom for å kunne lære mer om dette, men alle som kan og vil lese/se/høre/snakke kan bli dritgode i økonomi, 2) dette er ingen skole, 3) ingen er idioter her, 4) du kan alltids lære noe nytt

... så syns jeg vi har lagt et godt utgangspunkt for å gjøre litt forandringer! Har du observert at jeg enda ikke har kommet med et konkret tips til hva du skal gjøre? Jeg har ikke sagt "gjør A, B og så C". Jeg tror nemlig vi må begynne i en annen ende. Sparetips og konkrete oppgaver er vel og bra det, altså, og vi skal dit etter hvert, men først må vi bli ordentlig bevisste på hvem vi er og hvorfor vi gjør som vi gjør, før vi kan begynne å jobbe konkret.

Men slapp av; det å bli bevisste på hvem vi er(økonomisk, hvert fall) tar ikke mer enn kanskje femten minutter. Det har du vel til overs?

Du kan endre ditt forhold til penger, men ingen gjør det for deg. Det er bare du som kan gjøre det.

Så hva velger du?

*rente er prisen på penger! Rente er altså en kostnad på et lån, men en inntekt på sparekontoen din! Ikke stress med "god rente" eller "høy rente", bare tenk at rente = pris på penger. 

35 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Buffer vs korona - 1 - 0

Nå er vi over den verste kneika! Jeg er tilbake i jobb 100%, dagpengersøknaden min ble godkjent i slutten av april(nå har jeg heldigvis ikke bruk for vedtaket lenger!) og denne uken kom lønnskompensas

Er du permittert?

Hvis du også er permittert, men ikke har så mye penger å leve på mens du venter på NAV skjønner jeg utrolig godt hvis du er bekymret for fremtiden. Å bli fratatt en inntekt man er sårt avhengig av at