Om å spare 300.000 kr i året

Oppdatert: 13. feb. 2020

Hva tenker du når du hører en annen si ”jeg sparer 300.000 kroner i året!”, som om det er det mest naturlige å klare? Har du sjekket nettbanken etter at alle regninger er betalt og kjent at den summen på konto ikke er i nærheten av å kunne likne noe som kan bli til 300.000 kr i året en gang?


Avisforside
Lise fra Pengesnakk sparte 300.000 i 2019. Bildet lånt fra Pengesnakk.no

Se for deg at du står på startstreken for å løpe ditt første maraton. Inspirert av en erfaren maratonvenninne har du meldt deg på, og dagen i dag er selve symbolet på starten av ditt nye maratonliv. De syv siste månedene har du trent og forberedt deg så godt du kan. Nå er det snart din tur og du ser startstreken et par meter foran deg. Venninnen din hadde starttid to timer før deg og passerer tyve kilometers-skiltet akkurat nå. Tenker du, mens du står på startstreken, ”hvor langt har jeg kommet?” og sammenlikner løpet ditt med hennes? Ville du tenkt ”uff, jeg trenger jo ikke begynne en gang, for hun er jo to timer foran meg uansett”?

Om du ikke har begynt å spare før nå, er det viktig at du ikke sammenlikner deg selv med noen som har spart i lang tid allerede. Det er som å stå på startstreken av maratonet og tenke ”det er ikke noe vits å starte, hun er 20 kilometer foran meg uansett”.


Om du ikke er en supersparer enda, og noen forteller deg at de sparer 300.000 kr i året, bør du følge opp med spørsmålet ”hvor mye startet du med å spare?”. Er summen venninnen din presenterer uoppnåelig for deg må du oversette den til noe mer sammenliknbart. Kanskje startet venninnen din med femti kroner i måneden, og at hun har bygget seg oppover i ti år?


Hvis du er nybegynner og sammenlikner deg selv med en erfaren kan jeg love deg at du ikke kommer langt, for motivasjonen fordufter når du ikke oppnår resultatene hennes. Du må derfor finne din sparesum, dine mål og dine forutsetninger for å spare det du klarer. Jeg sier ikke at du skal drite i hva andre sparer, for hvis svaret deres motiverer deg er det gull verdt å ha noe å strekke seg etter.


Det som er viktig er dette: Hvis summen vedkommende sier virker umulig og/eller stressende for deg må du holde fast i tanken at du ikke skal sammenlikne din start med andres slutt. Venninnen din sin maratontid eller sparesum er ikke viktig for din maratontid eller sparesum. For deg er det aller viktigste at du løper det du klarer å løpe, at du sparer det du klarer å spare.


Veldig få starter med å spare 300.000 kroner i året. Men for å komme til 300.000, er du nødt til å starte.


Jeg ble inspirert til å skrive dette innlegget etter å ha sett kommentarfeltene i mediesakene etter at Lise fra Pengesnakk skrev at hun sparte over 300.000 kroner i året. Jeg forstår selvfølgelig den umiddelbare reaksjonen til leserne av avisene at dette er umulig å få til. Lever man fra måned til måned er 300.000 kr i året uoppnåelig nå. Men begynner man i det små, tenker kreativt og legger et grunnlag så er det mulig å få til over tid. Noen bruker fem, noen bruker ti, og andre trenger kanskje tyve år på å få til den summen.


Derfor ønsker jeg at man heller tenker ”hvor kan jeg begynne?” istedenfor å tenke ”dette får jeg ikke til!”.


112 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Buffer vs korona - 1 - 0

Nå er vi over den verste kneika! Jeg er tilbake i jobb 100%, dagpengersøknaden min ble godkjent i slutten av april(nå har jeg heldigvis ikke bruk for vedtaket lenger!) og denne uken kom lønnskompensas

Er du permittert?

Hvis du også er permittert, men ikke har så mye penger å leve på mens du venter på NAV skjønner jeg utrolig godt hvis du er bekymret for fremtiden. Å bli fratatt en inntekt man er sårt avhengig av at