Om den gangen jeg bare skulle teste et lite sparetips

Det florerer av sparetips på internett, og noen ser jeg går igjen flere ganger. Det er spesielt ett tips som har vekket nysgjerrigheten min. Det kan hende at jeg misforstår dette sparetipset helt, men uansett hvilken måte jeg tolker tipset, så har jeg lyst til å skrive litt om det.

Tipset er ”pant flasker”.

Jeg har reflektert meg til at det finnes det to måter å tolke dette tipset. Alternativ a: pant flaskene du har hjemme, eller alternativ b: pant flasker du finner ute. Begge tolkningene har fått meg til å tenke, men i to overraskende retninger. Den ene har fått meg til å føle meg som en fattig boms, og den andre til å heve et øyenbryn og stille si til meg selv ”er dette egentlig et bra tips?”.Alternativ a: Pant flasker: hjemme.

Om du har det sykt rotete hjemme, eller kanskje har stuet fem søppelsekker med panteflasker på loftet som du hadde glemt, så er dette et fint tips. Da kan du faktisk finne 300 kr i pant hjemme. De 300 kr kan du bruke på noe annet fornuftig enn å ha de hjemme i form av flasker som tar mye plass. Men jeg klarer ikke la være å tenke… Hadde det ikke vært mye bedre å slutte å kjøpe alt som har pant istedenfor? Så vidt jeg vet er det ingenting livsnødvendig som har pant. Hvis du har pant for 300 kr og mesteparten er halvlitere med Pepsi Max-flasker, har du 150 flasker Pepsi Max hjemme. Det vil si at du har brukt 150 x 28kr. = 4.200 kr på brus. Det er flott med 300 kr i pant, men det er bedre og ikke bruke 4.200 kr på brus i første omgang… Eller?


Alternativ b: Pant flasker. Ute.

Siden jeg har tenkt så mye på denne tolkningen av sparetipset har jeg faktisk brukt morgenturen jeg går med hunden hver søndag, siden nyttår, til å plukke pant jeg finner ute. Jeg ville prøve sparetipset, jeg, se om det var noe særlig å hente i det. Men hvorfor søndag morgen? Jeg tenkte at det var da det var mest panteflasker ute siden kvelden før går folk til og fra byen. Jeg fant allikevel fort ut at det var en annen grunn til at jeg valgte søndag morgen: da er det nemlig svært få som ser meg. Jeg var nemlig redd for at de som så meg gå rundt med en halvfull pose mens jeg plukket opp andres søppel kom til å se på meg som fattig eller desperat. Ja, det tenkte jeg. Jeg skammet meg skikkelig! Jeg turte faktisk ikke fortelle om prosjektet mitt til samboeren min før fjerde søndag… Det tok også tre uker før jeg turte å plukke opp panten hvis det kom en bil kjørende forbi samtidig. Og hver gang jeg kom med pantelappen på Joker følte jeg skammen brenne i kinnene, som om han som jobbet der kunne se at jeg hadde plukket opp andres søppel for å tjene noen femtilapper.


Jeg følte meg skikkelig gjerrig, skikkelig fattig og skikkelig bomsete. Det rare er at om jeg ser andre gjøre det samme tenker jeg jo ikke sånn om dem, som jeg tenkte om meg selv! Det jeg gjorde var jo rett og slett å hjelpe meg selv(jeg får penger jeg ellers ikke ville fått), hunden (som fikk sykt lange morgenturer på søndager) og kloden (jeg plukket jo opp søppel som ikke hører hjemme i naturen på min ferd).


Det å plukke pant er et godt sparetips; fordi det er helt sinnsykt mye pant der ute. Og pengene du får kan du bruke umiddelbart, i motsetning til lønn som du må vente opp til fire uker på. Når det blir varmere, og hvis du er ute tidlig nok, er jeg sikker på at du kan få inn temmelig mye på panteplukking. Ikke bare fikk jeg inn penger, jeg fikk utfordret meg selv og tankesettet mitt, og det er jeg veldig glad for. Jeg plukket jo ikke pant fordi jeg trengte pengene, jeg var bare nysgjerrig på om det i det hele tatt var et bra tips! Det var tydelig at dette panteprosjektet rokket noe ved meg, siden jeg fikk den emosjonelle reaksjonen og følelsen av skam. Jeg er fremdeles enda ikke helt komfortabel med meg selv når jeg plukker pant, og det er kanskje et tegn på at jeg bør fortsette? Jeg må trene mer på å drite i hva folk tenker om meg, spesielt siden jeg ikke tenker det samme om andre i samme situasjon?


Det lille sparetipset som jeg av ren nysgjerrighet ville teste viste seg å bli noe litt større enn jeg hadde forutsett. Det er kanskje derfor jeg syns det er gøy å snakke om penger også, det er liksom alltid noe nytt å lære. Heldigvis lærer jeg ikke bare om penger, men også mye om meg selv.


Nå utfordrer jeg deg til å ta et tilfeldig sparetips, kanskje det som virker minst naturlig for deg å prioritere, og prøv det i én måned. Kanskje du også lærer noe nytt om deg selv?

92 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Buffer vs korona - 1 - 0

Nå er vi over den verste kneika! Jeg er tilbake i jobb 100%, dagpengersøknaden min ble godkjent i slutten av april(nå har jeg heldigvis ikke bruk for vedtaket lenger!) og denne uken kom lønnskompensas

Er du permittert?

Hvis du også er permittert, men ikke har så mye penger å leve på mens du venter på NAV skjønner jeg utrolig godt hvis du er bekymret for fremtiden. Å bli fratatt en inntekt man er sårt avhengig av at