Thea og koronakrisen - 100% permittert

Oppdatert: 26. mars 2020Hei, dere! Nå er det rare tider å leve i… Jeg er permittert fra jobben og er, per definisjon, arbeidsledig. Jeg vet det er svært mange der ute som er i samme båt som meg – som brått ble revet bort fra en trygg arbeidsplass man kan gå til hver eneste dag, men som nå er hjemme og går en svært usikker økonomisk tid i vente.

Det var en absurd situasjon for meg å måtte logge inn på NAV for å registrere meg som arbeidssøker og søke om dagpenger da jeg fikk beskjed om permitteringen i forrige uke. Jeg har aldri måttet gjøre noe sånt før, og jeg trodde for å være ærlig at jeg aldri måtte det heller. Så feil kan man ta, for etter bare fem måneder i Akademika måtte jeg logge meg inn på NAV sine nettsider.

Hvordan søker man dagpenger? Hva betyr det å bli permittert? Hvorfor må jeg registrere meg som arbeidssøker når jeg har en jobb? Hva gjør jeg hvis bedriften min går konkurs? Jeg får så mange spørsmål fra venner om dette, og jeg kan ikke svarene på alle spørsmålene, men jeg kan svare på noen.

Jeg er 28 år, har levd hele mitt liv i velstand i Norge, og ble i løpet av én eneste liten dag klar over hvor utrolig skjørt hele samfunnet vårt er. Og, jeg skal love dere, at jeg ble ikke noe mindre opptatt av privatøkonomi av dette… For nå, når det blir estimert at 400.000 nordmenn kan bli permittert fra jobbene sine under koronakrisen, er det viktigere enn noen gang tidligere at vi tar ansvar for egen økonomi. Nå må vi faktisk eie økonomien vår, for nå er det ikke lenger bare velstand. Nå er det ramme alvor for svært mange av oss. Jeg kan ikke lenger bare gi tips om ”å ta med handlenett på butikken istedenfor å kjøpe en plastpose”. En krone her, en krone der, ja, det er viktig det! Men hva faen hjelper det med handlenett på butikken når du mister nesten 40% av inntekten din over natten?

Og midt oppi alt kaoset med karantener, krisepakker til arbeidslivet og hyttekrangling er det svært få som hittil har snakket om hvor katastrofalt dette kan bli for de husholdningene som mister en stor del av inntekten sin fra en dag til den neste.

Jeg tror det sitter mange frustrerte, desperate og redde mennesker der ute som fikk livet snudd opp ned på svært kort tid. Dere som ikke skriker tilbake når andre krangler om flytting av adresse til hytta, til joggeskam og pensjonisttreff i Lørenskog. Dere som ikke kan lystre når ”fondsekspertene” i E24, DNB og Dagens Næringsliv skriker ”det er nå du skal kjøpe masse fond, for nå er de på billigsalg!”, fordi dere ikke har ekstra penger å gamble med nå. Dere som satt med en stor klump i halsen allerede før koronakrisen kom. Til dere vil jeg bare si:

Jeg er permittert fra jobben og er, per definisjon, arbeidsledig. Jeg har mye fritid nå, og den har jeg tenkt å bruke konstruktivt. I tiden fremover vil jeg skrive om permittering og (om å stå utenfor) arbeidslivet, økonomiske utfordringer fremover og alt annet som kan bli relevant i den kaotiske tiden vi går i møte. Håper dere kan finne svar på noe dere lurer på her inne, eller at du tør å spørre meg eller en annen om hjelp hvis du trenger det.

NÅ! er virkelig tidspunktet å ta kontrollen på. Det er aldri for sent.

460 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Velkommen!

Hei! Jeg er interessert i privatøkonomi. Og jeg er veldig interessert i å gjøre andre interessert i privatøkonomi. Så interessert i det, at jeg nå endelig har turt å ta skrittet med å faktisk snakke h